Wanneer is een bouwkundig rapport opstellen verstandig?

21 oktober 2022

bouwkundig rapport
Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen of wil je juist een huis of pand verkopen? Dan is het in veel gevallen verstandig om een bouwkundig rapport op te laten stellen. Vaak wordt dit rapport aangevraagd door een koper van een woning. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om een bouwkundig rapport op te laten stellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor NHG-hypotheken. Soms is een bouwkundig rapport niet verplicht, maar wel verstandig. Maar wat zijn dan de precieze voordelen van een bouwkundig rapport?

Je weet precies wat voor huis je koopt

Het kopen van een huis doe je niet elke dag. Het is een grote stap en daarom wil je latere problemen uiteraard voorkomen. Vooral oude huizen hebben veel gebreken die niet direct met het blote oog zichtbaar zijn. Met een bouwkundig rapport weet je dus ook goed wat je koopt en ook wat je te wachten staat qua eventuele gebreken in de toekomst.

Betere onderhandelingspositie met een bouwkundig rapport

Een ander voordeel van een bouwkundig rapport is dat je dan een betere onderhandelingspositie hebt. De verkoper van een huis kan immers wel stellen dat er weinig aan de hand is, maar met een bouwkundig rapport heb je eventuele gebreken zwart op wit. Je kunt deze kosten aangeven en om die reden een bod onder de vraagprijs doen. Op die manier kun je dus ook veel geld besparen bij de aankoop van je lievelingswoning.

Je weet ongeveer wat de extra kosten gaan zijn

Wanneer je een huis koopt, dan moet je al een flink bedrag betalen. Misschien heb je al een budget opgesteld voor de verbouwingskosten, maar nog niet voor eventuele gebreken. Die komen vaak onverwachts en dit kan flink in de kosten lopen. Met een bouwkundig rapport heb je inzicht in deze extra kosten. Je kunt dan een financieel overzicht maken en berekenen of het de moeite waard is om een huis of pand te kopen. Je moet een bouwkundig rapport uiteraard laten opstellen door een gecertificeerde inspecteur. Daarvoor kun je gelukkig terecht bij Huiskeur.nl. Ze hebben ervaren experts in dienst en die komen graag vrijblijvend langs om de mogelijkheden met jou te bespreken.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.