SCHILDEREN EN VERVEN.
Waarom gebruiken we verf? We gebruiken verf ter bescherming en verfraaiing. Buiten beschermt verf tegen zon, regen, vocht en damp. Binnen beschermt verf tegen krassen en beschadigen.
Verf heb je in alle kleuren van de regenboog en in alle tinten. Je kunt een ruimte met kleur groter of kleiner laten lijken. Kleur kun je ook gebruiken voor signalering, bijvoorbeeld rood voor warm en blauw voor koud. Als een oppervlakte goed glad is geschilderd, kun je deze gemakkelijk afnemen.
Er zijn twee groepen verf, namelijk lak en beits. Lak zorgt voor een afgesloten laag, maar je hebt meestal grondverf nodig. Beits is een eenpotsysteem, dat geen grondverf nodig heeft en is vochtregulerend
Lak
Hoogzijde glans.
Acryl pu (deze heeft dezelfde krasvastheid als Alkydverf).
Beits
Decoratie
Tuinbeits
Buitenbeits
De tuinbeits en de buitenbeits kunnen ook voor buiten worden gebruikt en zijn verkrijgbaar in een transparante uitvoering.
HET LAKSYSTEEM
Je moet hout eerst ontvetten met bijvoorbeeld tinner of ammoniakportie. Dan kun je het hout opschuren zodat de oppervlakte egaal wordt en er kan worden geverfd.
De eerste laag schilder je erop met grondverf. Omdat Patrick kaalhout gebruikt, verdunt hij de grondverf met 5 tot 10 procent. De reden dat Patrick dit doet, is omdat door grondverf de nerf iets wordt opgevuld en het uiteindelijk een glad eindresultaat geeft. Hierna kun je de spijkergaten wegwerken met lakplamuur en grond je het hout nog een keer. Je kunt nu de definitieve kleur in twee lagen aanbrengen.
Je moet grondverf altijd roeren, zodat de losse bestanddelen goed gemengd zijn. Verdun de grondverf als je kaalhout behandelt. Bij verf op alkyd basis moet je altijd een scheutje terpentine toevoegen.
Buitenwerk moet je altijd twee keer in de grondverf zetten. De eerste keer verdund en de tweede keer onverdund aanbrengen.
De definitieve lakkleur kun je nu over de grondverf aanbrengen in minimaal twee lagen. Je hebt hier de keuze om de eerste laag te verdunnen.
HET BEITSSYSTEEM
Als eerste zullen we de transparate beits behandelen. Ten eerste heb je bij beits geen grondverf nodig. Het is wel verstandig om de eerste laag beits 5 tot 10 procent te verdunnen. Je moet minimaal 3 lagen aanbrengen.
Je zult zien dat de transparante laag met elke laag donkerder wordt. Vind je van de tweede laag de kleur goed, dan kun je de derde laag aanbrengen met een kleurloze beits. Je moet tussen alle lagen in altijd het hout licht opschuren en goed stofvrij maken.
Dennis heeft bij het voorgaande steeds nieuw hout gebruikt, nu gaat hij hout voorbewerken dat al bestaand hout is met verrot hout erin. Dit hout kun je repareren met houtrotvuller. Eerst moet je het aangetaste hout weghalen en het overgebleven hout insmeren met een houtstop, zodat de rot niet verder gaat. Hierna kun je het hout opschuren en het behandelen als gewoon hout.
In buitenwerk heb je vers of slecht onderhouden hout, waar veel vocht in zit. Je kunt hiervoor beter beits gebruiken dan lak, omdat beits vochtregulerend is. Er kan wel vocht naar buiten, maar niet naar binnen.
WELKE ROLLEN EN KWASTEN MOET JE GEBRUIKEN?
Je hebt kwasten in verschillende vormen:
Een ronde kwast, deze wordt gebruikt bij kozijnen en profielen.
Een ovale kwast, deze wordt gebruikt voor grote oppervlaktes.
Een platte kwast, deze wordt gebruikt bij beitsen.
Een speciale kwast, deze wordt gebruikt bij acrylverven.
Om verf aan te brengen, gebruiken de meesten een roller en met name een schuimroller. Dennis gebruikt een filtroller, omdat deze kleine haartjes heeft en vergelijkbaar is met een kwast. Je brengt dus veel meer verf op het hout aan.
Nog een tip voor het behoud van verf: een blik verf is minstens vijf jaar te bewaren. Je moet het blik een keer omkeren en dan weer rechtop zetten, zo komt er zeker geen lucht meer bij.
Geen reacties