Waar gaat de meeste warmte verloren en wat kan je er aan doen?

12 augustus 2022

Isoleren is belangrijk, het heeft namelijk invloed op je portemonnee en heeft invloed op het milieu. Door geen of slechte isolatie gaat er ontzettend veel warmte verloren, waardoor je weer veel meer moet stoken om een aangename temperatuur vast te houden, de stook- en energiekosten worden hierdoor dus aanzienlijk hoog. Gelukkig worden nieuwbouwhuizen tegenwoordig al goed geïsoleerd, al kan het altijd beter. Er is nog veel wat je achteraf kan veranderen aan je huis, zowel nieuw als oud, waardoor de isolatiewaarde hoger wordt.

Waar gaat al die warmte heen?

In elk huis gaat er wel warmte verloren, echter hangt dit natuurlijk af van hoe goed dat huis geïsoleerd is. Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen. Het meeste gaat dus verloren door het dak. Dit komt doordat warme lucht altijd naar een plek met een lagere temperatuur stroomt en omdat warme lucht stijgt. Bij het goed isoleren van je dak kan je dus veel winst boeken, echter is het vaak ook een stuk duurder dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is levert je gemiddeld het meeste op.

Warmteverlies door geleiding en convectie

Bij geleiding vindt er een warmteverlies plaats door een warmteoverdracht tussen twee vaste materialen, doordat ook hier de warmte van het warme deel naar het koude deel stroomt.

Convectie ontstaat als als twee objecten verschillende temperaturen hebben, waardoor er een stroming wordt veroorzaakt in de lucht. Het voorbeeld wat hier vaak voor wordt gebruikt is de convectie tussen een warme verwarming en een raam. Hierbij zal de warme lucht van de verwarming of radiator naar het koude raam stromen waar veel warmteverlies door ontstaat, vooral woningen met enkel glas verliezen hierdoor zeer veel. Natuurlijk kan je enkel glas relatief snel vervangen voor dubbel glas, maar je kan ook gebruik maken van warmte-isolatie van Isoglas, deze isolerende voorzetramen kunnen eenvoudig aan de binnen- of buitenkant worden gemonteerd waardoor er minder warmte verloren gaat. Dit komt omdat er in de ruimte tussen beide ramen stilstaande lucht ontstaat, dit heeft een isolerende functie.

Wat kan je op het gebied van isolatie relatief makkelijk doen?

Een verbouwing is bijna nooit nodig om wat isolatiewerkzaamheden te doen, veel huizen kunnen nog beter worden geïsoleerd zonder dat er vanalles moet gebeuren. Bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dit wordt van buitenaf in de muur gespoten en is, afhankelijk van de grootte van het huis, binnen één dag klaar. Ook het zetten van dubbel glas, driedubbel glas of isolerende voorzetramen zal weinig troep veroorzaken aangezien en vaak vanaf de buitenkant gebeurt. Isolaties van vloeren kunnen makkelijk gedaan wordt mits er gebruik van een kruipruimte kan worden gemaakt. Daken vergen wel wat meer inspanning, maar je krijgt er veel voor terug.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.