Opbergruimte in je huis versus het genot van de dakkoffer

12 augustus 2022

De dakkoffer

Het is vakantie, en je zit in de auto op weg naar de plek waar je de komende dagen van de vakantie gaat genieten. Als je om je heen kijkt op de weg, zie je veel medereizigers die op pad gaan dezer dagen. Hier en daar rijdt een auto met een grote bak op de auto, de dakkoffer, ook wel imperiaal genoemd, een fenomeen dat altijd weer opduikt rond de vakantiedagen. Heeft het veel voordelen, of is het alleen maar een extra last voor de auto?

Kofferbak

Het spreekt een beetje voor zich, maar de dakkoffer zorgt voor een tweede kofferbak, of eigenlijk een kofferdak. Meestal is het formaat van de dakkoffer gelijk aan of groter dan de gemiddelde kofferbak, wat ervoor zorgt dat je meer bagage mee kunt nemen, of ruimte in de auto bespaart voor bijvoorbeeld het meenemen van de hond. Op een hele grote extra ruimte moet je overigens ook niet rekenen; aan het hebben van een dakkoffer zijn wel enkele regels verbonden: zo mag de dakkoffer niet verder uitsteken dan de voorbumper, en achter maximaal maar 1 meter. Echter moet je bij de achterkant er weer op letten dat het kofferdak de achterklep niet belemmert; anders kom je weer moeilijker bij de al bestaande laadruimte, en dat schiet dus niet op.

Brandstof

Een van de weinige nadelen die een dakkoffer met zich meebrengt, misschien zelfs wel het enige, is het feit dat de dakkoffer over het algemeen zorgt voor een grotere massa van de auto, kortom, voor meer brandstofverbruik. Hierdoor moet je vaker tanken, en betaal je dus iets vaker voor de brandstof van je auto. Echter geldt dat ook voor auto’s met een aanhangwagen of dergelijken. Immers: op welke manier je ook meer spullen meeneemt, de massa zal altijd wat toenemen en daardoor zal je meer moeten betalen.

Bagage

Het is in een dakkoffer het handigst om de lichtere spullen in te stoppen. Door de zwaardere spullen in de achterbak te leggen voorkom je dat het zwaartepunt zich verplaatst naar de dakkoffer, en die blijft zo makkelijk verbonden aan de auto. Bij de fabrikant van de auto kun je vinden hoeveel de maximale daklast van de auto mag zijn, meestal ligt deze rond de 90 kilogram. Hiermee moet je rekening houden bij het invullen van je dakkoffer; het dak van de auto moet immers niet inzakken.

Al met al geldt voor de dakkoffer Auto-onderdelen24.nl dus als een uitbreiding van je auto. Het geeft nèt dat stukje extra ruimte wat je wellicht af en toe nog mist bij het op vakantie gaan, en is daardoor een mooi supplement.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.