Tips voor het verlichten van je woning

29 april 2022

Het inrichten van je woning wordt vaak, door vrouwen, als iets erg leuks gezien. Het kiezen van die ene bank, met die tafel en niet te vergeten met de bijpassende lamp. Meubels uitzoeken voor je woning kost meer tijd dan dat je nu zou denken. Niet alleen het aanbod is enorm, vaak wordt je ook overvallen door twijfels. Welke stijl wil ik precies in mijn huis? Het maken van moodboards met plaatjes kan dan erg goed helpen. Vaak wordt verlichting dan vergeten. Er wordt uiteraard wel aan lampen gedacht, maar niet altijd goed gekeken naar de plekken die echt goede verlichting nodig hebben. Wil je zo’n crisis situatie voorkomen? Lees dan vooral even verder voor de tips die je gaan helpen met het verlichten van je woning.

Stap 1: Welke functie heeft het licht

Het is aller eerst belangrijk om te kijken naar welke functie verlichting heeft binnen je woning. Heeft je woning bijvoorbeeld veel ramen waardoor er veel natuurlijke lichtval binnenkomt? Of is het juist wat donkerder en neig je er dan toch sneller naar om een lampje aan te doen? Om dit goed in kaart te brengen is het belangrijk om een lichtplan te maken. Welke ruimtes hebben net wat extra verlichting nodig en welke niet? Welke vorm van verlichting willen we daar precies hebben? Basis of juist meer accentverlichting? Allemaal vragen die je kan beantwoorden met een lichtplan. Bedenk je daarbij goed welke dagelijkse bezigheden je allemaal uitvoert. Koken vergt namelijk wel wat meer verlichting dan wanneer je er alleen slaapt. Daarnaast is licht natuurlijk ook altijd stelbaar met dimmers. Hier komen we later op terug.

Stap 2: Soort verlichting

Naast een lichtplan is het ook goed te kijken naar de soort verlichting die je wilt in je woning. Natuurlijke lichtinval is een van de belangrijkste lichtbronnen in je woning. Echter heb je hier ‘s avonds of op donkere dagen helaas niet genoeg aan. Kijk daarom goed naar de soorten verlichting: Taakgerichte verlichting, decoratief voor sfeer of algemene verlichting. Algemene verlichting wordt ook wel basis verlichting genoemd en wordt vaak op een centrale in de kamer geplaatst. Deze soort lamp verspreid het licht evenredig door de kamer heen. Voor decoratieve verlichting en het creëren van een fijne sfeer doen wandlampen het erg goed. Ook tafellampjes en voetlampen zijn een goede optie voor het verlichten van specifieke plekken.

Stap 3: De lichtbron

Kijk daarnaast altijd goed naar de lichtbron. Wat voor kleur licht wil je graag binnen je woning wat geler en warmer? Of juist wat witter? De lichtbron is een belangrijke factor in het creëren van het juiste licht. Daarnaast zijn dimmers ideaal voor het stellen van het licht. Heb je overdag toch net een beetje extra licht nodig zonder dat het gelijk te fel wordt? Dan is een dimmer ideaal en kan je zelf instellen.

Volg deze 3 stappen voor het kiezen van verlichting binnen je woning en het zal je een stuk makkelijker af gaan. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om eens goed te kijken welke soorten lichtbronnen er zijn en hoe jouw huisje helemaal eigen wordt door de juiste verlichting.

lampfoto

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.