Onderhandelen over je vraagprijs

3 juni 2022

Bij het verkopen van je woning komt veel kijken. Je moet voorbereidingen treffen, het huis aan kant maken en uiteindelijk de vraagprijs opstellen en de verkoop afronden. Al deze handelingen zorgen doorgaans voor veel stress en spanning onder de verkopers, waardoor het des te lastiger wordt om redelijke regelingen te treffen. Vaak is het dan ook verstandig om de makelaar in te schakelen voor deze klusjes. Hij of zij is hierin ervaren en weet beter hoe hij of zij moet handelen. Tijdens het onderhandelen over de vraagprijs kan het echter nog lastig zijn om dit over te laten aan de makelaar. Je wilt natuurlijk zo dicht mogelijk bij je oorspronkelijke bedrag blijven, maar als de koper(s) hier duidelijk onder zitten en niet veel hoger willen, moet je toch een compromis sluiten. Lees hieronder meer informatie over hoe te handelen in deze situaties.

Hoe ga je te werk?

Zoals gezegd is het vaak verstandig om de makelaar in te schakelen. Hij of zij is bedreven en weet beter hoe te reageren, omdat de specialist dit varkentje al vele malen vaker heeft gewassen. Zo ontstaat er de minste ophef en verloopt de verkoop zo soepel mogelijk. Ook is het mogelijk om op een site zoals: www.directhuisverkopen.com te kijken. Hier kun je een afspraak maken met een van de adviseurs die u helpt bij het verkopen van uw huis. Na de bezichtigingen van je huis en het binnenslepen van een aantal kopers kan het onderhandelen over de vraagprijs beginnen. Misschien heb je als verkoper zelf al een duidelijk beeld van het bedrag dat je wilt vragen van je klant(en), maar het kan ook zo zijn dat dit nog helemaal niet het geval is. Als de klant met een prijs komt, waar jij het niet mee eens bent, is het menselijk om hierop meteen in te spelen. Maar wacht hiermee. Het is beter om het rustig aan te doen en dit over te laten aan de expert. Je wilt natuurlijk zo dicht mogelijk bij je eigen vraagprijs blijven, maar dit is uiteraard niet altijd mogelijk. Zeker niet met de dalende huizenmarkt op het moment. Stel, de kopers hebben een bedrag neergelegd bij jullie, maar jullie willen graag nog een hoger bedrag voor het stulpje. Het is dan niet slim om meteen het bod af te slaan, want misschien wil de klant helemaal niet hoger. Dan ben je deze koper al meteen kwijt. Dat zou zonde zijn, want misschien was dit wel het beste bod van alle potentiële kopers. Laat de makelaar dus met deze mensen praten en onderhandelen. Zo komt er het beste van twee werelden uit, zodat zowel jij als de koper tevreden bent. Moraal van het verhaal: blijf rustig en denk goed na voordat je een overhaaste beslissing maakt.

Afronding

Na een geaccepteerde vraagprijs te hebben vastgesteld, is afronden begonnen. Het is de bedoeling dat jij samen met de koper de koopovereenkomst tekent. Daarna is het de taak aan de expert om de overige documenten en papieren af te leveren bij de notaris, zodat de afhandeling klaar is. Daarna hebben de kopers nog enkele tijd om de financiering te regelen, dus de verkoop is nog niet helemaal rond. Het hele proces is klaar als de kopers alles getekend en betaald hebben.

 

woning2

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.