Lokale energie – de toekomst?

8 juli 2022

Energie wordt steeds vaker lokaal opgewekt. Bijna overal waar je kijkt zie je zonnepanelen op daken, er worden steeds meer windmolens geplaatst en ook komen er nieuwe biogascentrales bij. Wat betekent dit voor ons? Nemen we over een aantal jaar afscheid van de energieleveranciers zoals we die nu kennen? Dit zal niet het geval zijn, maar toch zullen de lokale energie-ontwikkelingen zeker door blijven groeien.

Eén ding is zeker: Er is sprake van decentralisatie wat hoe dan ook gevolgen heeft voor het huidige energiesysteem. Gevolgen hiervan zijn zowel zichtbaar als niet zichtbaar, denk aan minder grote centrales in het landschap, minder kooktoestellen in huis die op aardgas werken enz.

Energieopslag in huis
De PowerWall van Tesla is een goed voorbeeld dat laat zien dat er momenteel een wisseling gaande is tussen lokaal en centraal opgewekte energie. Dit stukje technologie is namelijk een batterij waarin de energie van zonnepanelen opgeslagen kan worden als er meer opgewekt dan verbruikt wordt. Als over een tijd salderen niet meer interessant is (vanwege lagere tarieven) is bijvoorbeeld de eerdergenoemde PowerWall zeer interessant.

Burger bepaalt de toekomst
Wat er de komende jaren precies gaat gebeuren blijft natuurlijk altijd de vraag. Jij, ik en alle andere burgers spelen daarin een belangrijke rol. Kies jij snel voor lokale energie of blijf jij bij wat het is? Een PowerWall in jouw huis is zeker een verfraaiing van je huis maar het is een behoorlijke investering en je moet er ook maar de ruimte voor hebben.

Omdat er voor de komende jaren nog geen ingrijpende veranderingen zijn loont het zeker de komende jaren nog om jouw energiecontract te vergelijken. Gas, water licht vergelijken op EasySwitch.nl verzekert jou van de goedkoopste energietarieven voor jouw persoonlijke verbruik. Deze website garandeert de laagste prijzen dus zo weet je zeker dat je nooit teveel betaalt. Ook is de energievergelijker EasySwitch.nl 100% onafhankelijk, hierdoor ligt de keuze in het geheel bij jou.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.