Open haarden

1 juli 2022

De traditionele open haarden van Graveka zijn nog steeds erg populair, alhoewel ze flink moeten concurreren met andere vormen van verwarming. De open haard is dan ook wat lastiger in het gebruik dan de meesten soorten verwarming. Het vergt dan ook enig verstand om er op de juiste manier mee om te gaan. Open haarden zijn niet zomaar een kachel dat alleen maar voor gezelligheid zorgt. Het is handig om er het één en ander vanaf te weten, het betreft een ervaring op zich. Éénmaal onder de knie is een open haard een belevenis op zich met hun knisperend geluid en dansende vlammen.

Open haarden verwarmen door middel van stralingswarmte

Om open haarden te laten branden is behoorlijk wat hout nodig. Ze zijn dan ook uitermate populair bij mensen die daar gemakkelijk aan kunnen komen, bijv. uit hun eigen tuin. Veel mensen kunnen dat echter niet, zij zien de open haard dan ook vooral als pure hobby. Essentieel voor veilig gebruik van de open haard is goede ventilatie. De schoorsteen van open haarden dienen dan ook regelmatig geveegd te worden. Open haarden verwarmen de ruimte door stralingswarmte, vergelijkbaar met een kampvuur. Er gaat jammer genoeg wel relatief veel warmte verloren via de schoorsteen. De CO2-uitstoot is dan ook vrij hoog in vergelijking met de modernere kachels.

Een brandende open haard is een ware belevenis

Liefhebbers zullen altijd een voorliefde houden voor de open haard vergeleken met andere soorten haarden of verwarming. Aan de sfeer die open haarden geven aan de huiskamer kan namelijk helemaal niets tegen op. De warmte van het open vuur, het vrolijke knisperen van het hout en de vlammen die maar blijven dansen. Open haarden zijn ultieme sfeermakers in elke huiskamer en geven een behaaglijke warmte af in een prachtig decor. Voordeel is ook dat je niet vast zit aan maandelijkse kosten!

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.