Kiezen voor nieuwbouw of verbouw?

22 juli 2022


Is er een nieuwe gezinssituatie, zijn er andere woonwensen of voldoet je oude interieur niet meer? Dan heb je een aantal opties waaruit je een keuze zult moeten maken. Eerst moet je het budget moeten bepalen. Verder is het belangrijk om te bepalen wat je woonwensen zijn. Ben je tevreden met de huidige indeling van je huis of moet die anders? En hoe radicaal is dat anders dan? Kun je dat met een verbouwing ondervangen of kan dat alleen met nieuwbouw gerealiseerd worden.

Nieuwbouw zorgt voor comfort

Nieuwbouw zorgt voor meer comfort. Door betere isolatie biedt een nieuwbouwhuis beter weerstand tegen kou, hitte en geluid. Bovendien worden nieuwbouwhuizen tegenwoordig vaak energieneutraal gebouwd, zodat de woonkosten extra laag gehouden kunnen worden.

Bestaande woning biedt karakter

In een bestaande woning heeft vaak meer karakter. Zeker een huis gebouwd voor de woningnood van de jaren ’60 en ’70. Deze huizen hebben vele generaties doorstaan en hebben van binnen en van buiten vaak prachtige versieringen en ornamenten. Ook de indeling geeft het karakter van de woning goed weer. Een voorbeeld is de voorkamer. Deze kamer kun je in veel nieuwbouwhuizen niet meer in deze vorm aantreffen.

Gehele of gedeeltelijke keuzevrijheid

Indien je een eigen huis laat bouwen heb je volledige keuzevrijheid. Je kunt de stijl en het ontwerp naar eigen inzicht bepalen. Bij bestaande nieuwbouwplannen is die vrijheid beperkter, maar ook hier zijn vaak aanpassingen te realiseren.

Verbouw en wordt opnieuw verliefd

Het klinkt ongelofelijk, maar je kunt weer verliefd worden op je woning. Het eenvoudig weghalen van een wand of het verplaatsen daarvan zorgt voor een nieuwe indeling en daarmee schep je legio nieuwe mogelijkheden om je huis opnieuw in te richten. Maar ook met een kleinere of grotere aanbouw, een nieuwe keuken, badkamer of tweede toilet, kun je voor je gevoel een nieuwe woning hebben.
Ook al is je budget beperkt, met een kleine ingreep, zoals het opnieuw verven van kozijnen of muren, een ander behang of een nieuwe vloer, is je huis weer als nieuw.

De keuze is aan jou. Maar wat je ook kiest, nieuwbouw of verbouwing, je kunt opnieuw verliefd worden op je huis!

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.