3 slaapkamertips voor een betere nachtrust

18 juni 2020

Ben jij een slechte slaper? En voel je je hierdoor chronisch vermoeid? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Een goede nachtrust is van essentieel belang voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Maar hoe zorg je voor een optimale nachtrust?

We slapen natuurlijk allemaal wel eens een keer een nacht wat slechter. Bijvoorbeeld door stress of ziekte. Een nacht slecht slapen is voor je lichaam dan ook goed te doen. Wanneer je echter hele nachten achter elkaar wakker ligt, zijn de gevolgen voor je lichaam niet meer te overzien. Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen om dit patroon te doorbreken. Een andere manier van leven, een geoptimaliseerde slaapkamer, het zijn allemaal zaken die van belang zijn. Zelfs een matras kopen bij Weidswonenenslapen kan jouw nachtrust positief beïnvloeden. Wat veel mensen niet beseffen is dat de wijze waarop hun slaapkamer is ingericht van grote invloed kan zijn op de kwaliteit van de nachtrust. Ben jij weer toe aan een goede nachtrust? Start dan met het aanpassen van jouw slaapkamer. Wij geven je 3 slaapkamertips om de nachtrust direct te verbeteren.

1.      Goed dekbed

Een dekbed is ontzettend belangrijk voor meer slaapcomfort. Het biedt warmte, geeft een veilig en geborgen gevoel en kan jouw temperatuur beter reguleren. Het aanbod van is ontzettend groot. Je vindt dekbedden in werkelijk alle soorten en maten. Van een donzen dekbed bij Weidswonenenslapen tot synthetische soorten. Werkelijk alles is mogelijk!

Hoewel dit aanbod natuurlijk ontzettend fijn is – want: meer keuzes! – wordt het hierdoor ook een stuk lastiger om een keuze te maken. Wij adviseren om alle voor- en nadelen van ieder dekbed tegen elkaar af te wegen. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken. Wanneer je een dekbed kiest wat niet goed bij je past, kan dit je nachtrust enorm verstoren. Een te warm of juist te koud dekbed kan jou uit je meest kwalitatieve slaap halen. Laat je daarom goed informeren bij een speciaalzaak zodat je  de juiste keuze maakt.

2.      Investeer in verduisterende raambekleding

Uit onderzoek blijkt dat een goede gezondheid en een optimale nachtrust begint bij het slapen in een donkere kamer. Toch zijn er nog altijd genoeg mensen die van onvoldoende verduistering in de slaapkamer gebruik maken. Een foute keuze, want dit kan zware gevolgen hebben voor de mentale- en uiteindelijk ook fysieke gezondheid.

Bij een Japanse studie werd bij een grote groep ouderen de hoeveelheid licht in de slaapkamer gemeten. Vervolgens moesten zij meerdere dagen een vragenlijstje bijhouden. Hoe hadden ze geslapen? Zaten ze lekker in hun vel? Wat bleek? De groep ouderen met veel licht in de slaapkamer voelden zich veel humeuriger en depressief dan de groep die in een stikdonkere slaapkamer sliepen. Zelfs een zwak licht kan de kans op depressies verhogen.

Hoogstwaarschijnlijk heeft dit er mee te maken dat men bij een verlichte slaapkamer onrustiger slaapt en vaker – bewust of onbewust – wakker wordt. Zodra het lichaam en de geest onvoldoende kunnen rusten, heeft dit een groot effect op het humeur. Bovendien kunnen er ook depressies ontstaan. Genoeg redenen dus te investeren in verduisterende raambekleding. Zo slaap je niet alleen prettiger, maar verminder je ook de kans op depressies op de lange termijn.

3.      Matras en hoofdkussen

Nog twee van die elementen die niet kunnen ontbreken bij het optimaliseren van de nachtrust: een goed matras en een hoofdkussen van Weidswonenenslapen.nl. Toch blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat we deze minder vaak vervangen dan nodig is.

Maar hoe weet je wanneer je matras en hoofdkussen aan vervanging toe is? Het antwoord is simpel: jij bent namelijk zelf de graadmeter. Ervaar je de laatste tijd meer fysieke klachten bij het opstaan? Spelen rug- en nekklachten een grote rol in het dagelijks leven en verstoort dit tevens je nachtrust? Dan is de kans groot dat zowel je matras als hoofdkussen aan vervanging toe zijn. Meestal is dit ook wel te zien. Er ontstaat kuilvorming in het matras en het kussen is zijn elasticiteit door de jaren verloren. Wacht niet te lang voordat je deze vervangt, zo kun je ernstigere lichamelijke klachten op de lange termijn voorkomen!

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.