Aan welke kwaliteit moet een goed matras voldoen?

16 juni 2020

Een goed matras voor je boxspring is natuurlijk heel erg belangrijk voor een goede nachtrust, een goede nachtrust is daarentegen weer heel belangrijk om je stressniveau laag en je energie hoog te houden. Een goed matras moet aan enkele bepaalde kwaliteiten voldoen om een echt goed matras te kunnen zijn, welke dat precies zijn gaan we in dit artikel behandelen. Wil je informatie inwinnen en er zeker van zijn dat je een goed matras koopt? Koop dan matrassen van De Been Slaapadviseurs in Etten-Leur.

Druk herverdelend vermogen en de ondersteuning

Wanneer je lichaam, en dan voornamelijk je ruggenwervel niet voldoende of op de juiste manier ondersteund wordt, kan je veel klachten gaan krijgen van je schouders, heupen, rug of je nek. Dit is natuurlijk niet wenselijk en het kan ook veel problemen in je dagelijks leven veroorzaken. De mate van ondersteuning en het herverdelend vermogen van het gewicht van je lichaam is daarom ook een ontzettend belangrijke kwaliteit. Wanneer één of beide eigenschappen niet aanwezig zijn, wordt de kans op lichamelijke klachten beduidend groter. 

Het juiste materiaal

Om zowel een hoog drukverdelend vermogen als voldoende ondersteuning te krijgen, moet er meestal gebruik worden gemaakt van een combinatie van meerdere soorten materialen. 

Zeer geschikte materialen hiervoor zijn koud- en traagschuim. Zo biedt traagschuim veel drukverdelend vermogen waardoor het lichaam in staat is om een beetje in het matras te zakken waardoor er geen piekdruk ontstaat. Koudschuim daarentegen zorgt voor de juiste ondersteuning, je kan het vergelijken met een zeer efficiënte veer. 

Een goede kwaliteit

Er is een ontzettend groot scala aan matrassen te vinden, zowel op het gebied van merken, prijscategorieën en materialen. Het is heel belangrijk om goed op te letten dat je wel een matras koopt die van goede kwaliteit is. Bij sommige materialen kan je letten op de HR-waarde van het matras. Zo is het dat bij zowel koud- als traagschuim de HR-waarde ongeveer 55 moet zijn, hierdoor is de kans op kuilvorming minimaal en zal je heel lang van een hoogwaardig kwaliteit matras kunnen genieten. Wanneer een matras uit meerdere schuimlagen is opgebouwd, moet je letten op de wijze waarop deze lagen aan elkaar gelijmd zijn. Dit kan namelijk op waterbasis of op synthetische wijze gebeuren, het wordt afgeraden om een matras met synthetische lijm te kopen aangezien het ventilerend vermogen hierdoor met grote mate is afgenomen. Het is namelijk zo dat het schuim hierdoor volledig dichtgesmeerd is waardoor het vocht minder kan verdampen, dit is niet goed voor de hygiëne en de lijm zal het matras ook intern aantasten. 

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.