Licht

20 mei 2022

Licht is overal om eens heen. De licht schijnt van de zon op de aarde en dat weerkaatst weer in onze ogen. We kunnen alles waarnemen en door het licht is er überhaupt leven. Zelfs wanneer het donker is hebben we lampen om ons van licht te voorzien.

Het is overal om ons heen maar toch kunnen we het niet horen ruiken proeven en eigenlijk ook niet echt waarnemen. Het oog ontvangt het licht net als een fotocamera, het licht passeert eerst de ‘’zogenaamde’’ lens van het oog de hoornvlies. Achter de hoornvlies ligt de iris en in het midden zit de pupil. Het licht gaat uiteindelijk door de pupil van je oog. Bij een camera kan je het hoeveelheid licht dat binnenkomt regelen met het diafragma. Je iris regelt dit ook. Bij grote pupillen word er veel licht toegelaten en bij een kleinere pupil weer minder.

Levensbron
Wat licht precies is is moeilijk te beschrijven. We all know what light is, but it’s not easy to tell what it is. Dit is een quote van de engelse geleerde dr. Samuel Johnson (1709 – 1784). Licht kan gezien worden als het levensbron. Licht laat de planten groeien en laat leven bloeien. Het is dan ook geen wonder dat meerdere oude religies en culturen de zon aannamen als God. In oud Egypte werd de zon god Horus geëerd en aanboden. Het zelfde geldt voor de inca’s die rituelen en opofferingen deden voor de zon, de ultieme god. Toevallig is wel dat beide culturen ook structuren bouwde in een vorm van een piramide.

Beschrijving
Licht heeft niet een specifieke kleur. Je zou het transparant kunnen noemen. Uit licht komen wel weer alle kleuren die jij en ik kennen. Om even terug te komen op het niet kunnen zien van licht. Je zou kunnen zeggen dat je toch echt wel het licht ziet komen vanaf een lantaarn paal of vanaf de zon. Dat is wel het geval maar het enige wat we kunnen waarnemen is de bron van licht en de vlakte die het licht bereikt. Alles wat we kunnen waarnemen door licht is vanwege weerkaatsing. Licht is dus eigenlijk weerkaatsing. Licht valt op een vlakte en dat weerkaatst weer terug in onze ogen. Kleuren komen voort uit licht. Als licht valt op iets zoals een voorwerp landschap enz zal de object al het licht vasthouden en één bepaald gedeelte terugkaatsen. Dit is de dan de kleur die je waarneemt. Dus in licht zitten alle kleuren, vandaar dat je bij een regenboog alle primaire kleuren waarneemt. Licht valt door een regendruppel en dat kaatst alle kleuren door.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.