Hoe maak je je huis nog veiliger

24 februari 2020

Hoe maak je je huis nog veiliger?

In je eigen huis wil je je altijd veilig voelen. En al valt 100% veiligheid nooit te garanderen, er is wel veel dat je zelf kunt doen om het leven in en om je huis in ieder geval zo veilig mogelijk te maken.

Houd inbrekers buiten

Om je in je eigen huis veilig te voelen, is het belangrijk dat er niemand je huis in kan komen die niet welkom is. Inbrekers kunnen uiteindelijk in ieder huis binnenkomen, maar zij kiezen bij voorkeur wel voor de woningen waarbij dat niet al te veel moeite kost, of waarbij de kans het kleinst is dat zij vroeger of later betrapt worden.Zorg dus voor goede veiligheidssloten, zodat het meer moeite dan zij willen nemen kost om deuren en ramen te forceren. Denk daarbij vooral ook aan de achterdeur of aan ramen die vanaf de straat gemakkelijk te bereiken zijn. 

Veiligheidssloten kun je zelf monteren, zorg dan wel dat je bij voorkeur accu gereedschap gebruikt. Het is namelijk wel een werkje waar veel geschroefd en eventueel zelfs gehakt moet worden, en dat is met de hand behoorlijk zwaar.

Zorg voor maatregelen tegen brand

Om brand te voorkomen in je woning, is het goed om de tips die de brandweer hier over geeft goed op te volgen. Kies bijvoorbeeld voor elektronica met een keurmerk, en sluit niet te veel apparaten aan op een stopcontact, door steeds weer extra verlengsnoeren of stekkerdozen te gebruiken.

Mocht er onverhoopt toch brand uitbreken, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk door hebt. Hang daarom op alle geadviseerde plaatsen rookmelders op en controleer deze regelmatig. Ook is het goed om op een plek waar brand net een wat grotere kans heeft, zoals bijvoorbeeld in de keuken, een blusdeken paraat te hebben.

Neem geen onnodige risico’s

Met je armen vol spullen de trap op lopen, zodat je de leuning niet meer kunt gebruiken. Op een niet zo stevige stoel gaan staan om even een bolletje in een lamp te verwisselen. Een keukentrapje gebruiken zonder te checken of deze wel stabiel staat. Allemaal van die zaken waarvan we best weten dat het gevaarlijk is, maar die we toch blijven doen. Tot nu toe is het altijd goed afgelopen, toch?

Klopt. Maar als je duidelijk aanvoelt dat je eigenlijk niet verstandig bezig bent, zou je het misschien toch maar niet moeten doen. Mensen hebben nogal de neiging zichzelf te overschatten, en het overgrote deel van de ongelukken in en om het huis worden nu net veroorzaakt door dit soort onbenullige dingen die makkelijk te voorkomen zijn. Helemaal risicoloos leven is niet mogelijk, maar het gezond verstand gebruiken kan natuurlijk nooit kwaad.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.