Laminaat kopen die niet is te onderscheiden van een echte houten vloer?

9 januari 2020

Tegenwoordig wordt er in een woning regelmatig laminaat als vloerbedekking toegepast. Het is een goede vervanger voor vloerbedekking dat snel vuil wordt en ook voor een vloer van massieve houten planken. Een vloer van massieve houten planken is zeker mooi, maar kostbaar. Daarom wordt er in veel gevallen gekozen voor laminaat. Wanneer er een goede soort wordt gebruikt, is het laminaat praktisch niet van een massieve vloer te onderscheiden. Er wordt bij de inrichting van een woning regelmatig voor een houten vloer gekozen, omdat het van nature warmte uitstraalt.

Wat is laminaat?
Laminaat wordt uit meerde materialen opgebouwd. Je kunt door het samenvoegen van verschillende materialen bijzondere eigenschappen verkrijgen die je bij enkele materialen niet hebt. Laminaat isoleert de vloer uitstekend waardoor de kou vanuit het beton niet de kamer in zal trekken. De opbouw van laminaat bestaat uit: een kunststof onderzijde, een dragende laag, bedrukt papier en een kunststof bovenzijde.


De kunststof onderzijde is een harde onderlaag waardoor het laminaat zijn stevigheid krijgt. De onderste laag wordt vervaardigd van Melamine.

De dragende laag is in de regel gemaakt van HDF, High-Density-Fibreboard. Het is harder en sterker dan MDF. Omdat deze laag uitzet als het warm wordt, moet daar rekening mee worden gehouden bij het leggen.

Bedrukt papier zorgt ervoor dat het laminaat zijn houtstructuur krijgt.

De kunststof bovenzijde voorkomt dat het laminaat snel zal slijten. In veel gevallen wordt ook Melamine gebruikt.

De aanschaf van het laminaat.
In principe zijn er vier soorten laminaat namelijk: het HPL-laminaat, het DPL-laminaat, het CPL-laminaat en het DLP-laminaat. Omdat er bij het HPL-laminaat gebruik wordt gemaakt van meerdere toplagen wordt het extra sterk en krasvrij.

Laat je, voordat je het laminaat aanschaft, eerst goed voorlichten. Je moet bekijken wat in je situatie de beste laminaatsoort is. Kijk niet alleen naar de prijs. Goedkoop is vaak duurkoop. Daarom is een goede uitgebreide voorlichting belangrijk.

Het leggen van een vloer met laminaat.
Wanneer je een houten vloer wilt hebben, is het belangrijk dat deze goed wordt aangebracht. Het is niet alleen dat het leggen van de vloer op de goede manier moet gebeuren, maar ook voor de nabewerking moet je weten wat je moet doen. Er zijn vloeren die je na het leggen moet schuren en polijsten, terwijl je andere helemaal niet mag schuren. Een massieve houten vloer moet je als nabewerking schuren. Wanneer je zo’n vloer geschuurd hebt, moet je hem met een goede laklaag bewerken. Zou je een massieve houten vloer niet na bewerken, kunnen er splinters ontstaan en dat is niet prettig als er ook kinderen op willen spelen. Laat deze werkzaamheden over aan een vakman, omdat deze weet hoe de vloer moet worden gelegd en worden na bewerkt.

Tegenwoordig worden er veel laminaatvloeren gelegd. Het leggen van een laminaatvloer kun je in principe zelf doen. Door het kliksysteem is het een fluitje van een cent om hem zelf te leggen. Laat je goed voorlichten welke onderlaag je moet gebruiken om de laminaatvloer te leggen. Ook moet je rekening houden met de ruimte die er moet zijn tussen het laminaat en de muren. Een laminaatvloer zal uitzetten als het warm wordt en daar moet ruimte voor zijn.

 

Bron: www.123vrijwonen.nl

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.