Onderhoud van uw tuingereedschap

11 februari 2022

Het is zeer belangrijk om uw tuingereedschap goed te onderhouden. Als u dit regelmatig na aankoop doet dan heeft u simpelweg het langste plezier van uw gereedschappen. Naast de langere levensduur is het ook nog is beter voor uw tuin. Bij goed onderhoud van uw gereedschap is de kans dat u de planten en bomen beschadigd zeer klein. Als uw tuin last heeft van ziektes is, om verdere besmetting te voorkomen, schoonmaken van uw gereedschap ook zeer belangrijk.

Opbergen

Om uw gereedschappen niet bot te laten worden en om roest te voorkomen is het belangrijk dat u gereedschap zorgvuldig en droog opbergt. Je zou het in een vochtvrije omgeving kunnen ophangen of opbergen in een hoes. Als het winter is en u weet dat uw gereedschap lang stil gaat liggen dan is het verstandig om het in te sprayen met siliconenspray voor extra bescherming.

Maak uw gereedschap schoon

Spoel na gebruik uw gereedschap altijd goed af. Maak het vervolgens droog met een oude doek of ga er over heen met (staal)borstel. Drenk een doek in met een klein beetje olie en wrijf uw spade, bats, plantenschop en dergelijke er volgens mee in. Metalen (onderdelen) moet je regelmatig insmeren met (huishoud)olie. . Zijn er toch roestplekken ontstaan op uw metalen gereedschap? Dan kunt u dit verwijderen met een stukje schuurpapier. Daarnaast kunt u lijnzaadolie gebruiken om houten grepen en stelen te onderhouden. Deze olie beschermt het hout tegen vocht en andere weersinvloeden

Het schoonmaken van snoeigereedschap is zeer belangrijk. Sommige planten of bomen kunnen ziek zijn en u wilt natuurlijk niet eigenhandig de rest van uw tuin besmetten. Soms is het aan de planten niet te zien dat ze ziek zijn. Maak daarom na elke snoeibeurt uw gereedschappen goed schoon. Het is vooral belangrijk dat de hars en sappen worden verwijderd. Over het algemeen wilt afwasmiddel goed helpen. Om de bladen van uw heggenschaar af te nemen kunt ook een beetje wasbenzine gebruiken.

Houdt u gereedschappen scherp!

Slijp uw takken- en snoeischaren altijd scherp. Scheppen en schoffels kan je ook het best goed scherp slijpen. Dit werkt vele malen effectiever. Het is verstandig om te slijpen vlak voor of direct na het tuinseizoen.

Slijpen kan je uitbesteden aan een vakman. Als u het graag zelf doet, gebruik dan een bijlvijl of een slijpsteen.

Smeren

Alle bewegende delen van uw gereedschappen moet regelmatig worden voorzien van een druppeltje olie. Zo zorgt u ervoor dat het altijd soepel blijft werken.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.