Hoe lang gaat een matras mee?

5 augustus 2022

Wat is de levensduur eigenlijk vn een goede matras? Moet een matras al na vijf jaar worden vervangen of breekt dit moment pas na tien jaar aan? Speelt het soort matras hierbij een rol? Dat zeker, maar niet alleen het type matras is van invloed op de levensverwachting van uw matras. Ook het gewicht van degene die erop slaapt, hoeveel de slaper transpireert en hoe het matras is onderhouden, dit speelt allemaal mee voor de levensverwachting van uw matras.

Een slecht matras heeft veel gevolgen voor onze gezondheid en hoe we functioneren. Veel mensen zien het belang van het tijdig vervangen van hun matras onvoldoende in. Eigenlijk gaan matrassen korter mee dan mensen echt denken. Wilt u een goede ondersteuning blijven houden, dan is het zeker geen slecht idee om iedere 8 of 10 jaar het matras te vervangen. Doordat er leveranciers zijn die hun matrassen vijftien, twintig en soms zelfs vijfentwintig jaar garantie geven, daardoor lijkt het net alsof u maar enkele keren uw matras in uw leven hoeft te vervangen. Dit is jammergenoeg niet waar. Zelfs als u uw matras nog steeds goed vindt liggen na zo’n tien jaar, dan geeft deze over het algemeen een stuk minder ondersteuning. Bovendien is een matras na zoveel jaren gebruik onhygiënisch en dus een beetje vies geworden.

Wanneer een matras vervangen?

De gemiddelde levensduur verschilt per soort matras. Om u een beetje een inschatting te kunnen geven, is noemen we hieronder het soort matras en de levensduur die hierbij.

Pocketveren matras: 8 tot 10 jaar
Koudschuim matras: 12 tot 15 jaar
Polyether matras: 7 tot 9 jaar
Binnenveer matras: 6 tot 8 jaar
Talalay latex matras: 8 tot 10 jaar
Traagschuim matras: 8 tot 10 jaar
Latex matras: 7 tot 9 jaar 

Per soort matras kan de levensverwachting en wanneer u het matras dus moet vervangen enorm verschillen. Wat ook meespeelt is hoe vaak u uw matras omdraait, dit geldt zowel voor hoofd- en voeteinde als dat u de onderkant boven legt. Over het algemeen is uw matras aan vernieuwing toe wanneer er een kuil begint te ontstaan of als u klachten overhoudt aan uw matras.

Uit de gegevens hierboven blijkt duidelijk dat het meest duurzame matrasmateriaal koudschuim is. Dit gaat zo”n 12 tot 15 jaar mee: beduidend langer dan de andere materialen. De zeer lange levensverwachting van koudschuim komt door het goede ventilerende vermogen en de open celstructuur. Wanneer gebruik wordt gemaakt van A-klasse koudschuim met een hoge dichtheid (dit betekent HR, High Resilience, 55 of hoger) dan kun je ervan uitgaan dat kuilvorming niet optreedt. Uiteraard wordt het materiaal, zoals bij ieder matras na verloop van jaren wat soepeler dan wanneer het nieuw was. Maar niet voor niets kiezen goede hotels en ziekenhuizen voor koudschuim. Zeker in ziekenhuizen is het belangrijk dat matrassen goed worden geventileerd voor patiënten.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.