Het gebruik van schuifdeursystemen

11 augustus 2022

In woonhuizen zie je dat er steeds meer schuifdeuren worden toegepast. Dat heeft natuurlijk een reden. Openslaande deuren nemen veel ruimte in. Wil je bij een kast geen ruimte verliezen door een openslaande deur, dan is een schuifdeur daar de ideale oplossing voor. Kasten met schuifdeuren worden vooral toegepast in slaapkamers, omdat daar de ruimte voor een openslaande deur vaak beperkt is. Ook bij kastjes in de keuken worden regelmatig schuifdeurtjes toegepast. In kantoren bij archiefkasten zijn de openslaande deuren populair. Door gebruik te maken van de schuifdeuren bij archiefkasten wordt de loopruimte in kantoren aanzienlijk vergroot. Schuifdeuren zijn er in alle soorten en maten. Je kunt kasten aanschaffen met een onder- of boven geleiding. Ook kun je schuifdeurkasten kant en klaar kopen, maar je kunt schuifdeurkasten ook gemakkelijk zelf maken. Wanneer je de kasten zelf wilt gaan vervaardigen, moet je ervoor zorgen dat je niet gaat bezuinigen op het beslag van de schuifdeurkast. Hoe beter het beslag voor een schuifdeur is, hoe gemakkelijker hij te bedienen zal zijn en hoe langer hij meegaat. 

De systemen voor schuifdeuren 
Voor schuifdeurkasten wordt gebruik gemaakt van een hangend- of onderlopend systeem. Zorg ervoor dat de systemen die je gebruikt geschikt zijn voor de dikte van de schuifdeur. Daarop moet je ook letten wanneer je schuifdeuren wilt hebben die voorzien zijn van glaspanelen. Het schuifdeurbeslag wat je gebruikt moet precies op de deur afgesteld kunnen worden. Ook bij het vervaardigen van schuifdeurkasten, wordt er vanuit de fabriek erop ingespeeld dat iedereen deze kasten kan maken. Het schuifdeurbeslag kun je vrij eenvoudig aanbrengen op de schuifdeur. 

Je zou een schuifdeur kunnen maken waarbij de deur een verzonken onder rail heeft. De onder rail is voorzien van loopwielen die een u profiel hebben. De onder rail met loopwielen is van rvs om snelle slijtage te voorkomen. De u vormige loopwielen lopen over een onder rail. De bovenzijde van de schuifdeur is voorzien van een rollensysteem die in een geleider lopen. Door het geheel goed op maat af te stemmen, kun je jarenlang plezier hebben van een dergelijke schuifdeur. Bij het gebruik van slechte materialen kunnen schuifdeuren gaan klemmen. Wanneer dat eenmaal gebeurt, heb je alleen maar ellende. Koop dus geen ondeugdelijk materiaal wanneer je schuifdeurkasten zelf wilt maken. 

Een schuifdeur op een bestaande muur 
Voor het aanbrengen van een schuifdeur op een bestaande muur heb je geen speciale voorzieningen nodig. Op een zolder worden schuifdeuren regelmatig toegepast. Je kunt gemakkelijk op een zolder met een schuin dak een wand aanbrengen met schuifwanden. Zo kun je eenvoudig een grote opbergkast met schuifwanden maken. 

Het vervaardigen van een schuifwandenkast 
Voor het aanbrengen van handgrepen kun je knoppen of uitsparingen in de schuifwanden maken. Je moet er altijd voor zorgen dat je, voordat je begint, een goede bouwtekening hebt. Op de bouwtekening moeten de moeilijke punten gedetailleerd weergegeven zijn. Wanneer je de maten hebt opgenomen, kun je eventueel aan een vakman vragen wat je allemaal precies nodig hebt. Ze zullen je graag helpen en eventueel aanwijzingen geven.

Bron: in2meubels.nl

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.