Hoe weet ik of mijn zonnepanelen goed werken?

20 augustus 2022

zonnepanelen
Heb jij zonnepanelen op het dak liggen? Het is een manier om winst te behalen en tevens een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Het is hierin wel cruciaal dat de zonnepanelen daadwerkelijk werken, anders heb jij de aankoop voor niets gedaan. Een andere optie is dan om een monteur langs te laten te komen die in staat is om het probleem op te lossen. Je kunt controleren of de zonnepanelen werken door de opbrengst van zonnepanelen te berekenen. Indien de opbrengst beneden verwachting laag is dan is het wellicht een aanwijzing dat de zonnepanelen niet naar behoren functioneren. Een ander teken is als de stroommeter terugloopt.

Het teruglopen van de stroommeter

Een ander teken dat de zonnepanelen niet goed functioneren is als de stroommeter terugloopt in plaats van naar boven. Er zijn immers een aantal manieren waarop zonnepanelen behoren te functioneren, hetgeen onder andere wordt toegelicht bij zonnepanelen op Zonduurzaam.nl. Zodra het gehele systeem van de zonnepanelen is aangesloten op de stroom is het mogelijk om ervoor te zorgen dat jij jouw eigen stroom opwekt. Om de stroom vervolgens terug te leveren aan de energiemaatschappij zal de stroommeter gaan draaien. Als een laag getal wordt aangeven dan is dat dus een indicatie dat de zonnepanelen niet goed werken.

De display van de omvormer

Daarnaast hebben zonnepanelen meestal een display, waarbij je kunt aflezen hoeveel de stroom is opgewekt. Dit wordt namelijk direct weergegeven op de omvormer. Dit is een relatief gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat je met regelmaat controleert of de zonnepanelen naar behoren functioneren. Een andere optie is een draadloos apparaat die alle informatie geeft over de werking van jouw zonnepanelen. Er zijn voldoende producten beschikbaar die deze informatie voor een goedkope prijs kunnen leveren. Hierdoor kun je jouw energieproductie aflezen op de telefoon of computer.

Repareren van de zonnepanelen

Als jij constateert dat de zonnepanelen niet werken dan is het belangrijk om een monteur in te schakelen die alles repareert. Je kan proberen dit zelfstandig te doen, alleen is het gevaar vervolgens dat je op de verkeerde wijze werkt en extra schade ontstaat. Om dit voorkomen kun je beter een expert inschakelen die ervoor zorgt dat de zonnepanelen op maximaal vermogen kunnen werken. Door de grote hoeveelheid energie die vervolgens wordt opgewekt, zal je merken dat je algauw extra winst boekt om de kosten te dekken.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.