Onderhoud aan garagedeuren

11 augustus 2022

Over het algemeen gaan garagedeuren jarenlang mee. Daarbij is het wel van belang dat je zo nu en dan onderhoud aan de deur en aan de onderdelen uitvoert. Daarnaast dien je sommige garagedeur onderdelen zo nu en dan te vervangen. Heb je een garagedeur? Lees dan zeker verder. We informeren je namelijk over een aantal belangrijke onderhoudswerkzaamheden.

Behoud van het deurblad van de garage

Het deurblad van de garage wordt lang niet altijd goed onderhouden. Het gevolg daarvan is dat de lak van de deur kan worden aangetast. Dat is met name het geval wanneer je bijvoorbeeld vogelpoep op het deurblad hebt zitten en je dat lange tijd niet verwijderd.
De laklaag zal op ten duur aangetast worden wanneer je de poep niet op tijd verwijderd. Het is daarom van belang om het deurblad regelmatig met een sponsje schoon te maken. Een garagedeurspecialist kan je informeren over de juiste schoonmaakmiddelen die de laklaag van de deur niet zullen aantasten.

Overigens, als je een garagedeur hebt die uit meerdere lamellen is opgebouwd (zoals een sectionale garagedeur of een roldeur) zorg dan ook dat de ruimte tussen de lamellen goed schoon wordt gehouden. Er kan zich namelijk vuil gaan tussen ophopen, waardoor de deur steeds minder soepel open en dicht zal gaan. Zorg er bij het schoonmaken voor dat eventuele stroom van deur is uitgeschakeld, anders kun je je ernstig verwonden als je vingers tussen de lamellen klem komen te zitten.

Onderhoud aan de scharnieren van garagedeuren

De scharnieren van een garagedeur zijn over het algemeen zwaarbelaste onderdelen. Daarom is het belangrijk dat je ze soepel houdt en ze regelmatig smeert. Zelfs wanneer je van mening bent dat de scharnieren soepeltjes lopen, is het toch van belang om ze regelmatig in te smeren. Op die manier lopen ze namelijk altijd soepel, wat de levensduur ten goede komt. Daarnaast komt het ook de veiligheid van de garagedeur ten goede. Maar de veiligheid van garagedeuren gaat overigens verder dan alleen het onder, ook de manier waarop de onderdelen bijvoorbeeld voor kinderen zijn afgeschermd is belangrijk.

Garagedeur onderdelen vervangen

Het vervangen van garagedeur onderdelen is belangrijk als onderdelen versleten zijn. Op die manier blijft het veilig om de deur te blijven gebruiken. Het vervangen van onderdelen waarmee de garagedeur in beweging wordt gezet is echter een klus die niet voor iedereen is weggelegd. Wanneer je dus niet weet hoe je het moet aanpakken, ga dan niet lopen experimenteren en schakel een geschoolde monteur in die het werk voor je uit handen kan nemen.

Samengevat komt het er dus op neer dat je er zelf voor kunt zorgen dat het deurblad in goede conditie blijft en dat de onderdelen soepel blijven lopen. Andere onderhoudswerkzaamheden, zoals het vervangen van garagedeur onderdelen, kun je beter aan een techneut overlaten, zeker met het oog op beveiligingsmaatregelen.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.